„Niespokojni”. Wymilczany inno-tekst - Zieniewicz, Andrzej (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2023)
Artykuł omawia Niespokojnych, analizując narracyjną strukturę tego (niedokończonego) utworu. Wskazuje raczej na jego charakter eseistycznego studium, rozważającego alternatywne możliwości fabuły sprzed samego początku wojny, niż na wymiar tradycyjnej powieści. Szkic przywołuje te możliwości, analizując także fascynującą właściwość prozy Niespokojnych, tę mianowicie, że są w niej polokowane quasi-cytaty (w sensie pamiętanych zdarzeń, a nie takich samych realizacji stylistycznych), pochodzące ze świata przedstawionego ch ronologicznie późniejszego niż Niespokojni, mianowicie ze świata łagru, opisanego potem w opowieści Dzień i noc. Obecność tych przeżyć i doświadczeń łagrowych, anachronicznie „wpisanych” w przedwojnie, jest w artykule przedmiotem osobnego namysłu.