„Toń morza gdzie ludzie giną... albo nie” – formy zaniku w prozie Leo Lipskiego - Brylak, Andrzej (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2023)
W artykule autor podejmuje analizę niepublikowanego wcześniej schematu mikropowieści Leo Lipskiego Piotruś. Najprawdopodobniej schemat został opracowany przez Łucję Gliksman. Autor przedstawia hipotezy dotyczące genezy tego dokumentu i umieszcza go w szerszym kontekście biografii i twórczości Lipskiego. W drugiej części artykułu, posługując się schematem jako punktem wyjścia, przedstawia proces przejścia zanikającego, wertykalnego „Ja” do horyzontalnej sfery bytu. Terminy te, inspirowane filozofią Heideggerowską, autor artykułu wprowadza celem ukazania struktury charakteryzującej dzieła Lipskiego z różnych etapów twórczości. W analizie ontologicznej natury pisarstwa Lipskiego, kluczowa okazuje się myśl Martina Heideggera, filozofa znanego i bliskiego Lipskiemu, w szczególności jednak jest to koncepcja Gelassenheit, której Lipski nie mógł znać na etapie pisania Piotrusia.