Kobieca emigracja intelektualna: „Czarodziejskie miasto” Aurelii Wyleżyńskiej - Walęciuk-Dejneka, Beata (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2022)
Artykuł jest literaturoznawczym spojrzeniem na twórczość albo zapomnianej, albo wręcz nieznanej pisarki i publicystki, utalentowanej działaczki propolskości – Aurelii Wyleżyńskiej. Ta przedstawicielka emigracji intelektualnej w Paryżu aktywnie uczestniczyła w wydarzeniach literackich, kulturalnych, skupionych w ośrodkach polonocentrycznych we Francji, wiele z nich sama organizując. Szczególną uwagę zwrócono na nieobecną w lekturze czytelniczej powieść Aurelii Wyleżyńskiej Czarodziejskie miasto, z wyraźnymi akcentami autobiograficznymi. Tytułowe czarodziejskie miasto to oczywiście Paryż początku XX wieku, do którego ucieka główna bohaterka Maria (prototyp autorki), młoda kobieta, pragnąca uwolnić się od wspomnień, miłości i tęsknoty za ukochanym mężczyzną.