„To jest rzeczywiście piękny kraj”. Lazurowe Wybrzeże w autonarracjach Witolda Gombrowicza - Spólna, Anna (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2022)
Artykuł analizuje sposób, w jaki Witold Gombrowicz – mieszkający w pobliżu Nicei przez ostatnie pięć lat życia – przedstawia siebie wobec miejsc, ludzi, obyczajów i przyrody tego zakątka Francji. Na plan pierwszy wysuwają się jego kondycja emigranta i outsidera literatury, a także wielopoziomowa gra z wizerunkiem starzejącego się geniusza w mieście rentierów i artystów, widoczna w próbach odmiennego portretowania Prowansji wobec czytelników, osób bliskich (rodzina, przyjaciele) oraz w intymnych zapiskach. Dziennik, Testament, wywiady i późna publicystyka zostały więc skonfrontowane z listami oraz wydanym pośmiertnie Kronosem. Autonarracje pisarza służą tyleż autokreacji i mitologizacji własnego życia, co próbie zrozumienia swojego losu. Składają się na literacki autoportret tworzony w cieniu śmierci.