„W gościnie u maharadży”. O wspomnieniach z Indii Bogdana Czaykowskiego, Wiesława Stypuły i Franciszka Herzoga - Paliwoda, Agata (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2022)
W artykule została podjęta próba omówienia wspomnień Bogdana Czaykowskiego, Wiesława Stypuły i Franciszka Herzoga – kolegów z uchodźczego Osiedla dla polskich dzieci w Balachadi w Indiach – którzy ze znacznej perspektywy czasowej patrzą na ten etap swojego tułaczego dzieciństwa i go „interpretują”. Wyeksponowane zostały walory tych – odmiennych w sposobie opracowania „materiału pamięci” – tekstów, świadectw dokumentujących ważny fragment osobistych biografii i polskich dziejów.