Wartość poznawcza listu do redakcji jako źródła wiedzy na przykładzie listów czytelników do redakcji pism Polonii amerykańskiej (przełom XIX i XX wieku) - Kiper, Daniel (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2022)
Celem artykułu jest zwrócenie uwagi na szczególny typ źródła historycznego, jakim są listy do redakcji pism periodycznych Polonii amerykańskiej z przełomu XIX i XX stulecia. Niniejszy szkic nie wyczerpuje problematyki dokumentów osobistych ukrytych w materiale prasowym, a tym bardziej nie rozwija w pełni zagadnień dotyczących sposobów interpretacji tego rodzaju źródeł. Jego rolą jest wywołanie dyskusji nad sensownością wykorzystania listów do redakcji o charakterze autobiograficznym do interdyscyplinarnego spojrzenia na przeszłość. Rozważania nad statusem poznawczym tych materiałów odnoszą się nie tylko do warsztatu badawczego historyka, lecz także medioznawcy, socjologa, psychologa, językoznawcy itp. W niniejszym tekście staram się pokazać, że mimo oczywistych ingerencji redakcyjnych osłabiających wiarygodność przekazu listy czytelników publikowane w ówczesnej prasie polskiej za oceanem mogą posłużyć do zgłębiania problematyki biograficznej w obrębie rozmaitych orientacji teoretyczno-metodologicznych wypracowanych na gruncie nauk humanistycznych. Wydobyte w trakcie badań nad XIX-wieczną prasą polską w Stanach Zjednoczonych fragmenty historii ludzkich poszerzają wiedzę o dziejach migracji zamorskich. Powyższa tematyka z pewnością zasługuje również na głębszą refleksję metodologiczną w kontekście rozwoju badań epistolograficznych, gdyż wykracza poza wartość czysto dokumentalną.