Motywacje twórcze autorów emigracyjnego dokumentu osobistego. Przykład Henryka Przyborowskiego - Lewandowski, Wacław (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2022)
Artykuł przynosi rewizję pojęcia „literatura dokumentu osobistego” w zastosowaniu do literatury Drugiej Emigracji, polegającą na zaliczeniu do literatury dokumentarnej także utworów genologicznie niejednorodnych, hybrydycznych. Na przykładzie Raportu karnego H. Przyborowskiego autor stara się ukazać motywacje twórcze nieprofesjonalnych twórców tego typu piśmiennictwa.