Czwarty redaktor. Zygmunt Nowakowski a Mieczysław Grydzewski i jego media (Studium conversation piece): CZĘŚĆ II: LATA 1947–1963 - Chojnacki , Paweł (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2025)
Zygmunt Nowakowski (1891–1963) już w niepodległej Polsce należał do grona współpracowników „Wiadomości Literackich” (m.in. popularne Listy z Krakowa), ale publikował także np. na łamach periodyku „Przyjaciel Psa”. Ściślejszy kontakt z redaktorem „Wiadomości Polskich” i tytułem narodził się na wychodźstwie. W latach 1940–1944 Nowakowski formalnie występował jako redaktor (naczelny) i – praktycznie – wraz z Mieczysławem Grydzewskim kierował pismem. Obecny był również w większości inicjatyw wydawniczych (almanachy, antologie) w okresie nieukazywania się tygodnika. W pierwszej fazie (1946–1950) jego reinkarnacji, do czasu nawiązania regularnej współpracy z „Dziennikiem Polskim i Dziennikiem Żołnierza” oraz RWE, był jednym z najważniejszych autorów „Wiadomości”. Z redaktorem łączyła go przyjaźń (uczynił go jednym z trzech wykonawców swego testamentu), a zmienne koleje tej bliskiej relacji – osobistej i zawodowej – zapisane są w korespondencji znajdującej się w zbiorach Archiwum Emigracji, który to zasób stał się jedną z podstaw źródłowych opracowania.