Emigracyjny krąg korespondencyjnych przyjaźni Beaty Obertyńskiej - Klatka, Urszula (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Prezentowany artykuł jest przyczynkiem do tematyki relacji nawiązanych przez Beatę Obertyńską (1898-1980) w środowisku emigracyjnym. Elementami łączącymi kontakty poetki z Henrykiem Kujawiakiem, Jadwigą Morawską oraz Zofią Ilińską-Moseley są twórczość literacka oraz korespondencja jako płaszczyzna komunikacji. Wykorzystane źródła, głównie korespondencja, notatki i utwory pochodzące z Archiwum Beaty Obertyńskiej w Bibliotece Jagiellońskiej, pokazują próby odtworzenia przez B. Obertyńską życia literackiego rozumianego jako współtworzenie, wzajemne inspiracje oraz sugestie krytyczne. Poetka, próbując zrozumieć pisane kompulsywnie listy H. Kujawiaka, otwiera się na nowy język i wykorzystuje jego wizyjność w swoich utworach. Zaangażowanie Obertyńskiej w prace redakcyjne i przekładowe stały się elementami jej procesu twórczego. Fragmenty korespondencji pomagają również w rekonstrukcji biografii literackiej Z. Ilińskiej-Mosley oraz Konstantego A. Lubomla (właśc. Jadwigi Morawskiej).