Cztery dekady Polskiego Klubu Motorowego w Wielkiej Brytanii - Gondek , Bartosz (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Celem artykułu jest przypomnienie polonijnych automobilistów, działających w Polskim Klubie Motorowym w Wielkiej Brytanii. W wyniku kwerendy w zasobach archiwalnych polskich instytucji kulturalnych w Londynie oraz u osób prywatnych, udało się zebrać zachowane, pojedyncze relacje, oraz nieliczne zachowane, ale bardzo treściwe biuletyny informacyjne klubu, uzupełniając je prasą i książkami wydanymi w PRL a nawiązującymi do współpracy z PKM. W efekcie autorowi udało się stworzyć zarys działalności Polskiego Klubu Motorowego w Wielkiej Brytanii, będącego w zasadzie już całkowicie zapomnianym, a najbardziej wpływowym samochodowym związkiem sportowym Polaków mieszkających poza granicami kraju. Przypomniano też najważniejsze postacie, animujące polonijny ruch automobilowy na Wyspach Brytyjskich.