LUDWIK KRUSZELNICKI – „DŻENTELMEN PIÓRA” - Żongołłowicz, Bogumiła (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
W artykule omówiono współpracę Ludwika Kruszelnickiego z „Wiadomościami”. Trwała od 1948 do 1980 r. i zaowocowała szeregiem różnorodnych publikacji – od socjologicznych felietonów i analiz, przez opowiadania i wspomnienia, aż po humoreski. Szczególne miejsce w tej spuściźnie zajmują artykuły związane z ukochanym przez pisarza rodzinnym Lwowem.