NIEZBĘDNA NIEPRZYJAŹŃ? JULIUSZ MIEROSZEWSKI W „KULTURZE” O „WIADOMOŚCIACH” - Garbal, Łukasz (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Celem tekstu jest ujawnienie strategii wydawniczych „Kultury” i „Wiadomości” w walce o czytelników przez omówienie relacji między Juliuszem Mieroszewskim i „Wiadomościami”. Analiza ta jest możliwa dzięki zestawieniu publicznych wypowiedzi Mieroszewskiego z prywatną korespondencją z redaktorem „Kultury”.