JAK ZASTĘPCA STAŁ SIĘ NASTĘPCĄ? – MICHAŁ CHMIELOWIEC I JEGO WSPÓŁPRACA Z „WIADOMOŚCIAMI” - Moczkodan, Rafał (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Artykuł omawia współpracę Michała Chmielowca z „Wiadomościami”. Współpracował on z londyńskim tygodnikiem w latach 1947–1974, publikując na jego łamach poezję, prozę poetycką, teksty prozatorskie, artykuły krytyczne i publicystyczne, a także tłumaczenia. Większa część tej współpracy mała charakter nieregularny. Wykazano, że dopiero w 1962 r. doszło do zacieśnienia współpracy. Chmielowiec przejął po Juliuszu Sakowskim redagowanie rubryki W oczach Zachodu, przyjmując pseudonim „Zastępca”, a później „Następca”. W 1968 r. w związku z chorobą Mieczysława Grydzewskiego wziął na siebie obowiązki redaktorskie, które wypełniał do swojej choroby w 1969 r. Od tego momentu publikował mniej własnych tekstów, jednak robił to do 1973 r. Ostatni tekst ukazał się pośmiertnie w 1974 r.