Emigracyjna twórczość dla młodego odbiorcy w dorobku Marty Reszczyńskiej-Stypińskiej. Próba rozpoznania - Lutomierski, Marcin (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Artykuł jest rekonesansowym przybliżeniem twórczości Marty Reszczyńskiej-Stypińskiej (1905–1995), dotychczas szczegółowo niebadanej, jako jednej z najważniejszych autorek emigracji niepodległościowej specjalizujących się w literaturze dla dzieci i młodzieży. Tekst jest próbą rozpoznania utworów rozproszonych w czasopismach, czytankach i innych książkach. Londyńskie utwory pisarki pełniły przede wszystkim funkcje: wychowawczą i edukacyjną, a czasem także estetyczną. Artykuł omawia najważniejsze formy i zagadnienia poruszane przez autorkę w wierszach, sztukach scenicznych, opowiadaniach i czytankach. Ponadto wskazuje perspektywę dalszych badań nad twórczością tej autorki.