ZAGADNIENIA DZIECIĘCO-MŁODZIEŻOWE W LONDYŃSKICH „WIADOMOŚCIACH”. WPROWADZENIE - Lutomierski, Marcin (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Artykuł zwraca uwagę na zagadnienia będące przyczynkami do wiedzy o życiu młodych Polaków dorastających w środowisku emigracji o rodowodzie wojennym. Artykuł w rekonesansowy sposób sygnalizuje takie zagadnienia, jak: publikacje dla młodego odbiorcy, konkursy, oświata, sprawy pokoleniowe. Odwołując się do przykładów różnorodnych wypowiedzi z lat 40. i 50. XX w., autor tekstu dowodzi, że badanie „Wiadomości” pod kątem zagadnień dziecięco-młodzieżowych daje asumpt do refleksji nad stosunkiem emigracji niepodległościowej do niedorosłych Polaków wychowywanych lub urodzonych poza Polską.