„WIADOMOŚCI” LONDYŃSKIE O ANGIELSKICH POWIEŚCIACH JERZEGO PIETRKIEWICZA W LATACH 1953–1969 - Cieplińska, Katarzyna (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Tematem artykułu jest prezentacja publikacji zamieszczanych na łamach „Wiadomości” londyńskich w latach 1953–1969, dotyczących angielskich powieści Jerzego Pietrkiewicza. W artykule omówiono recenzje i opinie cytowane przez „Wiadomości”, ilustrujące recepcję powieści Pietrkiewicza zarówno wśród krytyków brytyjskich, jak i w kręgach polskiej emigracji w Wielkiej Brytanii.