REDAKTOR ORAZ WSPÓŁPRACOWNICY „WIADOMOŚCI” NA KARTACH DIARIUSZA JANINY KONARSKIEJ – PIERWSZY ETAP WYCHODŹSTWA SŁONIMSKICH (WRZESIEŃ 1939 R.) - Budnik, Magdalena (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Celem artykułu jest omówienie zapisków wojennych Janiny Konarskiej, żony Antoniego Słonimskiego. Notes z rękopiśmiennymi notatkami, obejmującymi okres od 20 sierpnia 1939 do 9 września 1945 r., znajduje się wśród archiwaliów zgromadzonych przez Karola Estreichera. Rękopis zawiera sporządzaną na bieżąco relację z ucieczki przed wojną, w której Słonimskim towarzyszyli przyjaciele. Jedną z często pojawiających się w diariuszu postaci był Mieczysław Grydzewski. Na podstawie wybranych fragmentów diariusza, opisujących pierwszy etap wychodźczej wędrówki Słonimskich, pokazano wspólne losy oraz bliską relację Słonimskiego z redaktorem „Wiadomości” oraz współpracownikami pisma.