PUBLICYSTYKA TYMONA TERLECKIEGO I WIKTORA WEINTRAUBA NA ŁAMACH „WIADOMOŚCI” (1946–1949) - Trudzik, Artur (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
W tekście omówiono współpracę Tymona Terleckiego i Wiktora Weintrauba z Mieczysławem Grydzewskim i redagowanymi przez niego „Wiadomościami”. Obaj zajmowali się krytyką literacką, a także teatralną (zwłaszcza Terlecki) i filmową (Weintraub). Dodatkowo w tygodniku publikowali eseje i szkice: Weintraub o Rosji, Sowietach i polityce, Terlecki o emigracji, jej zadaniach, kulturze.