IRENA HRADYSKA (CHMIELOWIEC) I „WIADOMOŚCI” - Pasterska, Jolanta (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
Celem artykułu jest prezentacja działalności literackiej Ireny Hradyskiej (Chmielowiec) na łamach londyńskich „Wiadomości”. Omówiono tu biografię autorki Wywiezionej Rzeczypospolitej oraz wskazano główne tematy jej twórczości. Przedstawiono charakterystyczne cechy krótkich form prozy, wspomnień i felietonów.