WIT TARNAWSKI I „WIADOMOŚCI” - Pasterski, Janusz (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
W artykule omówiona została aktywność pisarska i krytycznoliteracka Wita Tarnawskiego na łamach londyńskiego czasopisma „Wiadomości”. Tarnawski był współpracownikiem tygodnika w latach 1947–1980 i publikował w nim swoje utwory prozatorskie, przekłady na język polski, eseje, felietony, recenzje, aforyzmy i wiersze. W kręgu czytelników „Wiadomości” znany był przede wszystkim jako znawca i badacz twórczości Josepha Conrada, krytyk literacki oraz prozaik. Przez wszystkie lata współpracy z czasopismem pozostawał wierny swojej wizji literatury i rozumieniu roli krytyka jako partnera pisarza, którego zadaniem jest „rozmowa z autorem”. Ukształtowanie takiego rozumienia sztuki i rzeczywistości zawdzięczał fascynacji twórczością Conrada oraz personalistycznemu sposobowi myślenia o świecie i człowieku.