ROSJA W „WIADOMOŚCIACH” (1946–1953). SPORY I DYSKUSJE PUBLICYSTÓW - Sucharski, Tadeusz (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2024)
W prezentowanym artykule podejmuję próbę zrekonstruowania rosyjskiego tematu w „Wiadomościach” w latach 1946–1953 w epoce „reakcji” stalinowskiej. Analizą zostały objęte liczne szkice publikowane w tygodniku aż po artykuły obwieszczające śmierć Stalina. Problematyka rosyjsko-sowiecka była jednym z dominujących zagadnień w pierwszym okresie powojennych „Wiadomości”. Publikacjom pierwszych tekstów poświęconych doświadczeniom polskim w sowieckim „domu niewoli” towarzyszyły fundamentalne szkice polityczne, socjologiczne, etyczne, historiozoficzne najwybitniejszych publicystów emigracyjnych, w których ujawniło się najszersze z możliwych polskie spektrum myślenia o Rosji, w których wyartykułowany został stosunek do niej: od bezpardonowej wrogości po jawną sympatię. Na tych sporach i dyskusjach skupiam uwagę, wyławiam z mnogości tekstów i tematów najistotniejsze problemy, wokół których koncentrowały się polemiki: podobieństw i różnic między Rosją i Związkiem Sowieckim, ciągłości bądź przeciwstawności obu systemów politycznych, dziedzictwa Rosji w Sowietach, relacji pomiędzy rusyfikacją a sowietyzacją, wreszcie stosunku do Rosjan, polskiego „programu wschodniego”.