Portrety kobiet w opowiadaniach Stanisławy Kuszelewskiej-Rayskiej - Kalka , Violetta (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2025)
W tekście przedstawiono i przeanalizowano portrety kobiet w opowiadaniach Stanisławy Kuszelewskiej-Rayskiej, zawartych w tomie Kobiety. Pokazano, jak bohaterki, działające w wojennych „sytuacjach granicznych”, konsekwentnie przełamują tradycyjne stereotypy kobiecości, wykazując siłę, odwagę i aktywność w konspiracji (np. jako sanitariuszki, kolporterki). Mimo to, jak wykazano w toku analizy, pewne stereotypowe elementy są nadal obecne w narracji. W szkicu podkreślono wielowymiarowy wkład twórczości pisarki w literaturę związaną z II wojną światową.