„Dziękuję za niepokój”. Odnalezione juwenilia Leo Lipskiego – próba lektury - Libich, Maciej; Zając, Antoni (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2023)
Artykuł jest wstępnym omówieniem niepublikowanych dotychczas juweniliów Leo Lipskiego, odnalezionych w archiwum „Kameny”, w Muzeum Literackim im. Józefa Czechowicza w Lublinie. Utwory te to dłuższe opowiadanie pod tytułem O niepokoju i śmierci, które ukazało się jedynie we fragmentach, a także trzy egotyki: Na wiosnę, Do papieru i Na pożegnanie dziewczyny. Autorzy dokonują opisu odkrytych tekstów z perspektywy edytorskiej, zarysowując biograficzno-historyczny kontekst ich powstania. Podejmują próbę interpretacji utworów i wpisania ich w przedwojenną twórczość Lipskiego, zwracają też uwagę na relacje, które łączą te teksty z powieścią Lipskiego Niespokojni. Szkic towarzyszy edycji omówionych utworów, którą poprzedzono krótkim komentarzem edytorskim.