„Wdzięczny jestem za wydrukowanie ramoty mojej...”: listy Stanisława Kościałkowskiego do „Wiadomości” - Kubiak, Weronika; Supruniuk, Mirosław A. (Archiwum Emigracji. Studia – Szkice – Dokumenty, 2022)
Artykuł prezentuje 31 listów wybitnego historyka Uniwersytetu Stefana Batorego w Wilnie, profesora Stanisława Kościałkowskiego, napisanych do redaktora tygodnika „Wiadomości” Mieczysława Grydzewskiego, w latach 1948–1964. S. Kościałkowski podzielił los ponad 250 polskich uczonych przedwojennych uczelni, którzy na emigracji zmuszeni byli zastąpić pracę naukową i dydaktyczną, tę która stanowiła ich główne zajęcie przed wojną, sporadycznymi wykładami, głównie w środowiskach polskich, udziałem w nielicznych konferencjach naukowych, na które zapraszani byli jako uczeni niepolscy, pracami w towarzystwach naukowych oraz malejącą działalnością wydawniczą o charakterze ściśle naukowym. Głównym miejscem dzielenia się wiedzą i przemyśleniami były periodyki popularnonaukowe oraz czasopisma społeczno-literackie. Wśród nich „Wiadomości” M. Grydzewskiego, które zamieszczały duże szkice historyczne oraz recenzje i sprawozdania. Można przyjąć, że wszyscy polscy uczeni emigracyjni, w mniejszym lub większym stopniu, korzystali z gościnności Grydzewskiego, bez względu na temat i aktualność podejmowanych zagadnień, a „Wiadomości” dzięki najwyższej poczytności pozwalały na popularyzację historii Polski w stopniu nieporównywalnym na emigracji lat powojennych.