Nutrition patterns in children attending nursery school in Sanok vs. nutritional guidelines
DOI:
https://doi.org/10.12775/MBS.2014.005Keywords
infant nutrition, introducing supplementary foodsAbstract
Introduction: Nutrition is a particularly important environmental factor determining health. Research showed that the type of diet affects systemic changes and its influence is stronger at younger age. Breastfeeding is the optimum nutrition method for infants. This type of natural nutrition provides all dietary elements necessary for normal somatic growth and psychomotor development of a child and, at the same time, it comprises an important element of disease prevention. Parents’ knowledge about current nutrition guidelines for infants as well as adjustment of this knowledge to individual needs of a particular child determine whether these recommendations are applied and measurable health outcomes are observed. The purpose of this study was to evaluate nutritional patterns, also introducing complementary foods like gluten and fish, during infancy vs. current infant nutrition guidelines. Material and methods: The study group included 92 healthy infants and children between 10 and 55 months old attending two nursery schools in Sanok. Parents of these children were asked to fill a questionnaire form developed by the author. As a result information about breastfeeding and time of introducing gluten and fish to infant’s diet was obtained. These results were compared with nutrition guidelines introduced in 2007. This type of comparison allowed the author to assess whether parents followed current nutrition guidelines for infants. Results and conclusions: This study showed that introducing supplementary foods to infants’ diet did not match current nutrition recommendations, both quantitatively and qualitatively. Therefore, it may be concluded that parents need to be educated in the field of nutrition adequate for children in order to ensure normal development of their children
References
Socha J., Socha P., Weker H.: Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2010, 12, 1: 34-37.
Pac-Kożuchowska E.: Rola kwasów tłuszczowych omega – 3 w żywieniu dzieci. Czynniki ryzyka 2/2009: 35-40.
Ignyś I.: Najczęstsze błędy żywieniowe [w:] Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Krawczyński M. (red). Wydawnictwo Helpmed, Kraków 2008: 61-62.
Socha J.: Żywienie a rozwój dziecka w pierwszym roku życia. Nowa Pediatria 2002, 2(29): 96-102.
Agostini C., Decsi T., Fewtrell M.: Wprowadzanie pokarmów uzupełniających. Komentarz Komitetu ESPGHAN ds. Żywienia. Medycyna Praktyczna Pediatria, maj – czerwiec 2008, 3 (57): 45-61.
Dobrzańska A., Czerwionka-Szafarska M., Kunachowicz H.: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w pierwszym roku życia opracowane przez zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego w dziedzinie pediatrii. Pediatria po Dyplomie Wydanie specjalne 2008, wrzesień: 8-15.
Kowalewska-Kantecka B.: Karmienie pokarmem matki złotym standardem żywienia noworodków i niemowląt. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2007 9 (1): 65-68.
Krauss H., Ignyś I., Sosnowski P.: Karmienie naturalne, a rozwój dziecka. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2009, 11, 4: 145-152.
Książyk J. B., Weker H.: Nowe zalecenia żywienia niemowląt w Polsce od roku 2007. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2007, 9, 4: 292-297.
Ligenza I., Jakubowska-Pietkiewicz E., Łupińska A.: Ocena sposobu żywienia noworodków i niemowląt hospitalizowanych w Klinice Propedeutyki Pediatrii i Chorób Metabolicznych Kości oraz analiza czynników wpływających na wybór sposobu karmienia dzieci. Polski Merkuriusz Lekarski 2009, XXVI, 156: 605-608.
Łoś-Rycharska E., Adamska I., Swincow G.: Średnia masa ciała dzieci w wieku do 18 miesiąca życia karmionych naturalnie i mlekiem modyfikowanym. Wiadomości lekarskie 2006, LIX: 5 – 6.
Łoś-Rycharska E., Kiejdo P., Czerwionka-Szafarska M.: Wpływ sposobu żywienia dzieci w wieku niemowlęcym na masę ich ciała w wieku przedszkolnym. Polski Merkuriusz Lekarski, 2007, XXII, 130, 263-268.
Szajewska H., Albrecht P., Dziechciarz P.: Postępy w gastroenterologii i żywieniu dzieci w 2007 roku. Medycyna Praktyczna Pediatria 2 (56), marzec-kwiecień 2008: 51-64.
Dobrzańska A., Czerwionka-Szafarska M., Kunachowicz H.: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w pierwszym roku życia, opracowane przez zespół ekspertów powołany przez konsultanta krajowego ds. pediatrii. Pediatria po Dyplomie. Vol.11 nr 4, sierpień 2007: 93-96.
Pac – Kożuchowska E.: Kwasy tłuszczowe omega – 3 a stan zdrowia dzieci. Endokrynologia Pediatryczna, Vol. 7/2008, nr 4(25): 49-54.
Sawiec P., Książyk J.: Kontrowersje w pediatrii – Czy gluten należy wprowadzać do diety dziecka po ukończeniu 4 miesiąca życia, a przed ukończeniem 6 miesiąca życia?. Medycyna Praktyczna Pediatria, listopad - grudzień 2007: 15-33.
Gawęda A., Woś H.: Żywienie uzupełniające niemowląt i dzieci w wieku poniemowlęcym z terenu Górnego Śląska. Borgis, Nowa Pediatria 1/2008: 13-17.
Adamska I., Czerwionka – Szafarska M.: Profilaktyka alergii pokarmowej u dzieci. Standardy medyczne – Pediatria, 2010, T. 7: 580-589.
Grzymisławski M., Stankowiak-Kulpa H., Włochal M.: Celiakia – Standardy diagnostyczne i terapeutyczne 2010 roku. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom.1, nr 1: 12-21.
Mowszet K., Piasecka A., Reich M.: Ujawnienie się choroby trzewnej u dzieci w zależności od sposobu żywienia. Pediatria współczesna. Gastroenterologia. Hepatologia i Żywienie Dziecka. 2007, 9, 1: 17-21.
Horvath A., Dziechciarz P.: Żywienie dziecka w 1. roku życia. Standardy medyczne/Pediatria. 2010, T. 7: 563 - 566.
Saldeen P., Saldeen T.: Rola kwasów tłuszczowych omega-3 u kobiet. Medycyna Praktyczna (Ginekologia i Położnictwo), 3 (37) maj – czerwiec 2005: 83-94.
Jańczyk W., Socha P.: Wpływ suplementacji kwasu dokozaheksaenowego (DHA) na częstość infekcji dróg oddechowych u dzieci poniżej 3. roku życia. Zapotrzebowanie na kwas dokozaheksaenowy u małych dzieci. Standardy medyczne/Pediatria 2010, T. 7: 555-557.
Weker H., Więch M.: Suplementacja w żywieniu kobiet w okresie ciąży i laktacji – aktualne spojrzenie. Standardy medyczne / Pediatria 2010, T. 7: 569-578.
Stolarczyk A., Socha P.: Tłuszcze w żywieniu niemowląt. Nowa Pediatria 3 (30) 2002: 200-202.
Czerwonogrodzka - Senczyna A., Ehmke vel Emczyńska E.: Prawidłowa dieta w ciąży – zasady ogólne. Położna nauka i praktyka, 2 (10) /2010: 52 – 56.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Stats
Number of views and downloads: 302
Number of citations: 0